Atık ve Geri Dönüşüm
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 04. Nisan 2019 Tarih ve 30735 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1. Sıra No’lu, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Tebliğe ulaşmak için tıklayın) ile Çevre Kanunun Ek-1 sayılı listesinde (Çevre Kanunu ve Ek-1 Listeye ulaşmak için tıklayın)yer alan ürünler için piyasaya süren ve ithalatçısından tahsil edilecek Geri Kazanım Katılım Paylarına ilişkin ayrıntılara yer verilmiştir.
Geri Kazanım Katılım Payı her atık için uygulanmamaktadır. Özellikle; lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç elektrikli ve elektronik eşya, plastik poşet ile içecek ambalajı dahil piyasaya sürülen tüm ambalaj arı kapsamaktadır.
Bu noktada yazımız üretim sektörü, perakende sektörü gibi bir çok sektörü ilgilendirmektedir.
“2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” uyarınca beyanname vermemenin cezası 2021 yılı için 24.123,00 TL’dir.
Gekap (Geri Kazanım Katılım Payı) Beyanı Verilecek Ürünler ve Ambalajlar Nasıl Tespit Edilir?
Beyannamede yer alması gereken ürünlerin ve ambalajla tiplerinin belirlenmesi için işletmenin Çevre Mühendisi (Çevre Görevlisi) başta olmak üzere, Muhasebe yetkilisi ve Üretimden sorumlu bir yetkili olacak şekilde üç kişinin oluşturacağı bir komisyon tarafından belirlenmesi sağlıklı olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca Sürekli bir çevre görevlisi istihdam eden veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alan veya çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunan piyasaya süren işletmeler ile ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 Türk Lirası’ndan fazla olan piyasaya süren işletmelerce yapılacak bildirim ve beyannamelerine esas veriler 2872 sayılı kapsamında tanımlanan çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanır. Beyanname ise “Muhasebe Yetkilisi” tarafından bildirilir.
Hangi Kurum ve Kuruluşlar Gekap (Geri Kazanım Katılım Payı) Beyanı Vermek Zorundadır?
Genel olarak, piyasaya sürenler, satış noktaları ve ithalatçılar geri kazanım katılım payı beyanı vermek zorundadır.
- Piyasaya Sürenler: İlgili kanunun ek listesinde yer alan ürün yada malzemelerin üzerine adını veya ticari markasını kullanmak suretiyle piyasaya arz eden gerçek yada tüzel kişiler, imalatçı veya piyasada ürünün ilk satıcısı olan firma olarak tanımlanabilir.
- İthalatçılar: Çevre Kanunun Ek-1 Listesinde yer alan ürünleri kendi nam ve hesaplarına millileştirmek sureti ile serbest dolaşıma sokulmak sureti ile ithal eden gerçek yada tüzel kişiler olarak tanımlanır. Yukarıda bahsedilen ithal edilmiş olan ürün ve/veya ambalaj için Gekap Beyanı verilmelidir.
- Satış Noktaları: Satış sırasında tüketicilere verilmek üzere plastik poşet temin ederek toptan yada perakende olarak mal yada ürün satışı yapan mağaza, market ve benzer ürün satışı gerçekleştiren yerlerdir. Alışveriş merkezi, mağaza, market ve toptan/perakende ürün satışının yapıldığı satış yerleridir. Bu kapsamda alışveriş merkezi, mağaza, market gibi satış noktaları da müşterilerine sattıkları plastik poşetler için Gekap beyanı vermek zorundadır.
Kısaca 2872 Sayılı Çevre Kanunu Ek-1 listesinde yer alan ürünleri üretenler/piyasaya sürenler/ithale edenler ve ambalaj kullanan bütün işletmeler Gekap Beyanı vermek zorundadır.
Gekap Beyanı Ne Zaman Verilmelidir?
Aşağıda yer alan Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Dönemlerde toplam dört kere Geri Kazanım Katılım Payı Beyanı verilmelidir.
- Birinci Dönem: Ocak, Şubat, Mart
- İkinci Dönem: Nisan Mayıs, Haziran,
- Üçüncü Dönem: Temmuz, Ağustos, Eylül,
- Dördüncü Dönem: Ekim, Kasım, Aralık,
Birinci Dönem Geri Kazanım Katılım Payı Beyanı verme süresi 30.04.2021 tarihinde dolacaktır.
Sıfır Atık
Mini Çöp Kamyonunda Elektrikli Bir Seçenek
OTOKAR Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. yüzde 100 elektrikli kamyonu e-Atlas’ın satışına başladı
Koç Holding Topluluğu şirketlerinden Otokar, Atlas kamyon ailesinin yüzde 100 elektrikli yeni üyesi e-Atlas’ın ilk satışını yaptı.
Otokar, bu satışla Türkiye’deki ilk elektrikli hafif kamyon satışını da gerçekleştirirken, e-Atlas, Standart Katı Atık şirketi filosunda, yoğun insan trafiğinin olduğu dar sokaklarda çöp toplama aracı olarak görev alacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Otokar Ticari Araçlar lideri Kerem Erman sektörde 20 yıla yakın süredir alternatif yakıtlı araçlar alanında önemli başarılara imza attıklarını belirtti.
Erman, ”Kamyon ürün ailemize eklediğimiz ve aynı zamanda ilk satışını gerçekleştirdiğimiz e-ATLAS ile başarı hikayemizi bir adım daha ileri taşıyoruz. Türkiye’de satılan ilk elektrikli hafif kamyonun Otokar e-ATLAS olması bizim için ayrıca mutluluk verici. Otokar’ın elektrikli kamyon ailesi yeni modellerle önümüzdeki dönemde büyümeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Erman, geçen yıl satılan her beş hafif kamyondan birinin ATLAS olduğunu bildirerek, ”Şimdi ailenin yeni üyesi e-Atlas, kentsel lojistik, ekspres teslimat, soğuk zincir taşımacılığı başta olmak üzere ticarete çevreci bir çözüm sunacak. Farklı sürüş modlarıyla işletmelere daha yüksek verimlilik sağlayacak olan e-ATLAS, sıfır emisyon ve sessiz sürüş özellikleriyle de şehir yaşamına katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.
ESNEK YAPISIYLA HER HİZMETE UYUM SAĞLIYOR
Zor koşullara dayanıklılığı ve yüksek performansıyla kullanıcılarının yükünü hafifleten Atlas ailesinin yeni üyesi e-Atlas, sıfır emisyon, sessiz sürüş, konfor ve güvenliği bir arada sunuyor. Şehir içi kullanıma uygun kompakt boyutlarıyla dar sokaklarda kolaylıkla manevra yapabilen e-Atlas, 115 kW motor gücüne sahip. Araç, tam şarjla 200 kilometre menzil sunuyor
Kompost
Evde Kompostlaştırmanın Etkinliği ve Kompost Kalitesi
Bu çalışmada evde kompostlaştırmanın verimliliği ve üretilen kom postun kalitesinin belirlenmesi amacıyla et ve balık atıkları dahil olarak evde üretilen tüm organik atıklara için 8 ayrı kırsal alanda 880 kompost kovası ile yapılmıştır. Verimlilik belediye tarafından toplanan organik atıkların azaltılması açısından d eğerlendirilmiştir. Ortalama olarak 126 kg /kişi.yıl veya 380 kg/kompost kutusu.yıl kompostlaştırma oranına denk gelen %77 verim elde edilmiştir. 880 kompot kovasından 90’ında kompost kalite tespiti yapılmıştır.
Düşük C/N (Karbon/Azot) oranı (10-15), düşük uygunsuz atık eklenme oranı (0.27 ± 0.44% fiziksel kirletici maddeler-kuru madde ), düşük ağır metal içeriği (94 % 2,1 N,% 0,6 P,% 2,5 K,% 0.7 Mg ve ortalama% 3,7 Ca, kuru madde) ve yüksek besin içeriği ile kompost kovalarının kullanımı başarılı bi reşekilde gerçekleşmiştir. Yüksek nem oranı (numunelerin% 48’inde % 70’in üzerinde) kompost için gerekli olan aralıklarda olduğu gözlemlendir. Bu çalışma, et ve balık atıkları gibi evsel organik atıkların da evde kompostlaştırılmasının uygulanabilir bir uygulama olduğunu göstermektedir. Evlerimizde kompostlaştırma bireylere ve ailelere evsel atıklarını azaltmalarını ve saksı ve bahçeler için faydalı kompost üretmelerine yardımcı olur.
Avrupa ve Kanada’da evlerde üretilen organik atıkların kompostlaştırılması işlemi bu atıkların %50 oranına kadar mümklün olabilmektedir. Yani evlerde üretilen organik atıkların %50’si sorunsuz bir şekjilde evlerde kompostlaştırılabilir. Bu sayede toplama taşıma ve depolama maliyetleri % 34-50 arasında azalırken standart depolamaya göre ise % 40 azalmaktadır (Adhikari ve ark. 2010).
Ev kompostlaştırma programlarının etkinliği
Sekiz çalışma alanındaki kompostlaştırma programlarının başlamasından önce ve sonrası, belediye hizmet kaplarında toplanan atık kompozisyonu için sonuçlar, verimliliği hesaplamak için gereken verilerle birlikte Tablo 2’de gösterilmektedir.
Toplanan toplam atık miktarı, programın uygulanmasından önce 1164 kg’dan, bir yıl sonra% 10 azaltılarak 1012 kg’a düşmüştür. Organik olmayan atıklar % 8 oranında artarken, kaplarda toplanan organik atıklar daha önce 527 kg’dan % 39 oranında azalarak 324 kg düşmüştür. Tüm çalışma alanında başlangıçdaki organik atıkların yüzdesi %45,3 iken evde kompostlaştırma proğramı uyglandıktansora otalama olarak %13.3’lük bir azalma sağlayarak bu oran %32’ye düşüştür. Bu oran kapsamında verimlilik yaklaşık olarak % 77,3 olarak hesaplanmıştır.
Yukarıda yer alan tabloya göre çalışma alanlarının tümünde konteynırlarda organik atık yüzdesinde %7-22 arasında olduğu gözlemlenmiştir.
Genel olarak sonuçlar incelendiğinde konmpost kovası bulunan evlerin %60’ında konteynerlerdeki organik atık miktarı %45,3 iken çalışma sonunda bu oranın % 25,7’lere düştüğü tespit edilmiştir. Ayrıca bu sistemlerde verim aynı hanede yaşayan bireylerin bu proğrama verdiği destekle doğrudan ilgilidir.
Kompost
Kompost Aşılama
Bitkilerin uygun büyüme ve gelişmeleri için, uygun konsantrasyonlarda besin maddelerine etkili bir şekilde erişebilmelidirler. Temel elementler, birkaç bölüme ayrılabilir, birincil makro nütriend maddeleri (azot, fosfor ve potasyum), ikincil makro nütriend (kalsiyum, magnezyum ve sülfür) ve mikro nütriend maddeleri (klor, demir, bor, manganez, çinko, bakır, nikel ve molibden ) (Castro ve Gómez, 2010).
Günümüzde, bitkiler için gerekli olan bu besleyici elementler, kimyasal gübreler vasıtası ile sağlanmaktadır, ancak bu tarımsal kimyasallar ekinlere sadece mineral sağlar, toprak dengesini iyileştirmek için stabilize organik madde sağlamazlar. Onların ayrımsız kullanımı topraktaki verimlilikteki kayıpları provoke etti ve organik madde içeriğini olumsuz etkiledi (Valenzuela ve Torrente, 2010).
Örneğin, yüzey topraklarına azotlu kimyasal gübre ilavesi, hem azot hem de karbon döngülerini etkileyen kimyasal, fiziksel ve mikrobik özellik değişiklikleri üretir (Matocha ve diğerleri, 2016).Bu nedenle besin maddelerini ve organik maddeleri toprağa veren gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde, kompostun besin maddeleriyle ve bazı durumlarda bitki büyümesini teşvik eden bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların eklenmesiyle beslenmesinin besleyici özelliklerini arttırmak için önemli bir stratejisi vardır (Ahmad ve ark., 2008). İkinci durumda, canlı organizmaların her bir grubunun, tüm sistemin fizikokimyasal veya biyolojik dengesini bozmadan besinlerini alabilmesini sağlamak için toprak mikroorganizmaları ile bitki arasında karşılıklı bir ilişki oluşturulur. Örneğin, endofitik bitki büyümesini teşvik eden bakteriler, bitki kökleri içinde büyümekte, bitki hormonlarını salgılamak, azot sabitlemek, fosfor alımını arttırmak ve inorganik fosfatları çözündürmek suretiyle bitkiler için faydalı bir etki yapmaktadır (Paul, 2007). Genel olarak komposta besin maddesi ilavesi, besleyici özellikleri ve düşük maliyeti nedeniyle çiftçilere daha cazip hale getiren toprağa yararlı özel bir biyolojik gübreye neden olabilir.
Azota kompost desteği
Azot, bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından gereken en inorganik besindir. Nitrojen, nükleik asit, amino asitler, amidler, proteinler, nükleotidler, koenzimler vb. Sentezinde kullanılır, bu nedenle bitki büyümesinde en sınırlayıcı faktör olarak kabul edilir (Braghini ve diğerleri, 2012; Castro and Gómez, 2010). Atmosfer yaklaşık% 78 gaz halinde azot içeriyor olsa da, havadan sabitlemek için uygun biyokimyasal mekanizmalara sahip olmadığı için bitki ve hayvan gibi ökaryot organizmalar doğrudan bu elementten yararlanamazlar (Braghini ve ark., 2012). Buna karşın, bakteriler, atmosferik azotu sabitleme yeteneğine ve bitki formları (amonyum, nitratlar ve nitritler) tarafından asimile edilebilir hale getirme özelliğine sahiptir (Madigan ve diğerleri, 2009; Watson, 1971). Öte yandan, bitkiler azotu inorganik formlarda absorbe eder. Özellikle amonyum azotunu daha düşük bir seviyede ve nitrik azotu daha yüksek bir seviyede asimile eder (Castro ve Gómez, 2010).
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi