Kompost
Evde Kompostlaştırmanın Etkinliği ve Kompost Kalitesi
Bu çalışmada evde kompostlaştırmanın verimliliği ve üretilen kom postun kalitesinin belirlenmesi amacıyla et ve balık atıkları dahil olarak evde üretilen tüm organik atıklara için 8 ayrı kırsal alanda 880 kompost kovası ile yapılmıştır. Verimlilik belediye tarafından toplanan organik atıkların azaltılması açısından d eğerlendirilmiştir. Ortalama olarak 126 kg /kişi.yıl veya 380 kg/kompost kutusu.yıl kompostlaştırma oranına denk gelen %77 verim elde edilmiştir. 880 kompot kovasından 90’ında kompost kalite tespiti yapılmıştır.
Düşük C/N (Karbon/Azot) oranı (10-15), düşük uygunsuz atık eklenme oranı (0.27 ± 0.44% fiziksel kirletici maddeler-kuru madde ), düşük ağır metal içeriği (94 % 2,1 N,% 0,6 P,% 2,5 K,% 0.7 Mg ve ortalama% 3,7 Ca, kuru madde) ve yüksek besin içeriği ile kompost kovalarının kullanımı başarılı bi reşekilde gerçekleşmiştir. Yüksek nem oranı (numunelerin% 48’inde % 70’in üzerinde) kompost için gerekli olan aralıklarda olduğu gözlemlendir. Bu çalışma, et ve balık atıkları gibi evsel organik atıkların da evde kompostlaştırılmasının uygulanabilir bir uygulama olduğunu göstermektedir. Evlerimizde kompostlaştırma bireylere ve ailelere evsel atıklarını azaltmalarını ve saksı ve bahçeler için faydalı kompost üretmelerine yardımcı olur.
Avrupa ve Kanada’da evlerde üretilen organik atıkların kompostlaştırılması işlemi bu atıkların %50 oranına kadar mümklün olabilmektedir. Yani evlerde üretilen organik atıkların %50’si sorunsuz bir şekjilde evlerde kompostlaştırılabilir. Bu sayede toplama taşıma ve depolama maliyetleri % 34-50 arasında azalırken standart depolamaya göre ise % 40 azalmaktadır (Adhikari ve ark. 2010).
Ev kompostlaştırma programlarının etkinliği
Sekiz çalışma alanındaki kompostlaştırma programlarının başlamasından önce ve sonrası, belediye hizmet kaplarında toplanan atık kompozisyonu için sonuçlar, verimliliği hesaplamak için gereken verilerle birlikte Tablo 2’de gösterilmektedir.
Toplanan toplam atık miktarı, programın uygulanmasından önce 1164 kg’dan, bir yıl sonra% 10 azaltılarak 1012 kg’a düşmüştür. Organik olmayan atıklar % 8 oranında artarken, kaplarda toplanan organik atıklar daha önce 527 kg’dan % 39 oranında azalarak 324 kg düşmüştür. Tüm çalışma alanında başlangıçdaki organik atıkların yüzdesi %45,3 iken evde kompostlaştırma proğramı uyglandıktansora otalama olarak %13.3’lük bir azalma sağlayarak bu oran %32’ye düşüştür. Bu oran kapsamında verimlilik yaklaşık olarak % 77,3 olarak hesaplanmıştır.
Yukarıda yer alan tabloya göre çalışma alanlarının tümünde konteynırlarda organik atık yüzdesinde %7-22 arasında olduğu gözlemlenmiştir.
Genel olarak sonuçlar incelendiğinde konmpost kovası bulunan evlerin %60’ında konteynerlerdeki organik atık miktarı %45,3 iken çalışma sonunda bu oranın % 25,7’lere düştüğü tespit edilmiştir. Ayrıca bu sistemlerde verim aynı hanede yaşayan bireylerin bu proğrama verdiği destekle doğrudan ilgilidir.
Kompost
Kompost Aşılama
Bitkilerin uygun büyüme ve gelişmeleri için, uygun konsantrasyonlarda besin maddelerine etkili bir şekilde erişebilmelidirler. Temel elementler, birkaç bölüme ayrılabilir, birincil makro nütriend maddeleri (azot, fosfor ve potasyum), ikincil makro nütriend (kalsiyum, magnezyum ve sülfür) ve mikro nütriend maddeleri (klor, demir, bor, manganez, çinko, bakır, nikel ve molibden ) (Castro ve Gómez, 2010).
Günümüzde, bitkiler için gerekli olan bu besleyici elementler, kimyasal gübreler vasıtası ile sağlanmaktadır, ancak bu tarımsal kimyasallar ekinlere sadece mineral sağlar, toprak dengesini iyileştirmek için stabilize organik madde sağlamazlar. Onların ayrımsız kullanımı topraktaki verimlilikteki kayıpları provoke etti ve organik madde içeriğini olumsuz etkiledi (Valenzuela ve Torrente, 2010).
Örneğin, yüzey topraklarına azotlu kimyasal gübre ilavesi, hem azot hem de karbon döngülerini etkileyen kimyasal, fiziksel ve mikrobik özellik değişiklikleri üretir (Matocha ve diğerleri, 2016).Bu nedenle besin maddelerini ve organik maddeleri toprağa veren gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde, kompostun besin maddeleriyle ve bazı durumlarda bitki büyümesini teşvik eden bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların eklenmesiyle beslenmesinin besleyici özelliklerini arttırmak için önemli bir stratejisi vardır (Ahmad ve ark., 2008). İkinci durumda, canlı organizmaların her bir grubunun, tüm sistemin fizikokimyasal veya biyolojik dengesini bozmadan besinlerini alabilmesini sağlamak için toprak mikroorganizmaları ile bitki arasında karşılıklı bir ilişki oluşturulur. Örneğin, endofitik bitki büyümesini teşvik eden bakteriler, bitki kökleri içinde büyümekte, bitki hormonlarını salgılamak, azot sabitlemek, fosfor alımını arttırmak ve inorganik fosfatları çözündürmek suretiyle bitkiler için faydalı bir etki yapmaktadır (Paul, 2007). Genel olarak komposta besin maddesi ilavesi, besleyici özellikleri ve düşük maliyeti nedeniyle çiftçilere daha cazip hale getiren toprağa yararlı özel bir biyolojik gübreye neden olabilir.
Azota kompost desteği
Azot, bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından gereken en inorganik besindir. Nitrojen, nükleik asit, amino asitler, amidler, proteinler, nükleotidler, koenzimler vb. Sentezinde kullanılır, bu nedenle bitki büyümesinde en sınırlayıcı faktör olarak kabul edilir (Braghini ve diğerleri, 2012; Castro and Gómez, 2010). Atmosfer yaklaşık% 78 gaz halinde azot içeriyor olsa da, havadan sabitlemek için uygun biyokimyasal mekanizmalara sahip olmadığı için bitki ve hayvan gibi ökaryot organizmalar doğrudan bu elementten yararlanamazlar (Braghini ve ark., 2012). Buna karşın, bakteriler, atmosferik azotu sabitleme yeteneğine ve bitki formları (amonyum, nitratlar ve nitritler) tarafından asimile edilebilir hale getirme özelliğine sahiptir (Madigan ve diğerleri, 2009; Watson, 1971). Öte yandan, bitkiler azotu inorganik formlarda absorbe eder. Özellikle amonyum azotunu daha düşük bir seviyede ve nitrik azotu daha yüksek bir seviyede asimile eder (Castro ve Gómez, 2010).
Atık Gaz
Kazancım Atık Üçüz Dönüşüm – Triple Transformation
Son yıllarda yaşanan sosyal konularda kuşaklar arasındaki farklılıkların nitelendirmesi, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler, sürdürülebilirlik gibi kavramların harmanlanması ile girişimler perspektiflerine üçlü dönüşüm kavramını alması çok da uzak değil, Üçlü Dönüşüm kavramı ise Sosyal, Çevresel ve Teknolojik gelişmeleri odağına alacak bir yaklaşımı referans almayan girişimlerin başarılı olması pekte mümkün görülmüyor.
Kazancım Atık olarak, Üçüz Dönüşüm kavramı noktasında Sosyal, Çevresel ve Dijital dönüşümün arifesindeyiz. Kazancım Atık tüm atık yönetim sistemini kökünden değiştirecek bir Atık EkoSitemi fikri sunuyor. Blok zincir tabanlı atık yönetimi uygulamamız ile tüm atıkların üretimden geri kazanım/bertarafa kadar kayıt altına alınarak izlendiği ve ödüllendirme/bağış opsiyonu bulunan bir Merkeziyetsiz uygulamadır.
Atık talepleri üç şekilde yapılacaktır.
1- Kapıdan Teslim
2- Mobil Atık Getirme Merkezine Teslim
3- Atık Getirme Merkezine Teslim
Yukarıda yer alan teslim noktaları farklı fiyatlandırma ile mümkün olan ez emisyon ile atıkları kaynağında ayrı toplanmasıdır. Kazancım Atık sistemimizde atıkların toplanmasında harcanan emisyon miktarları ve atıkların geri kazanımı ile elde edilen karbon emisyon tutarında düşülerek net karbon emisyon kazanım miktarları da takip edilebilecek. Özellikle yerel yönetimler katı atık toplama taşıma ve bertaraf maliyetlerinin sürdürülebilir bir durumu kalmamıştır. Bu noktada Kentsel katı atık miktarını azaltmaya yönelik her proje değerli ve kıymetlidir. Özellikle geri dönüştürülebilir atık özelinde yapılacak çalışmalar ile yurt dışından ithal edilen kağıt, plastik vb. maddelerin geri kazanımı ile dış ticaret açığınında azaltılması ikincil bir etken olarak önümüzde durmaktadır.
Sosyal Dönüşüm vizyonu ile hem istihdama katkı sağlayarak sosyal dönüşümü, düzenli depolama sahalarına gidicek olan geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı ile çevresel dönüşümü, bu hedeflere nesnelerin interneti ve blok zincir tabanlı bir sitem kullanarak teknoloji dönüşümünü sağlayarak sürdürülebilir, sosyal bir teknolojik ileri dönüşüm hedeflemektedir.
Ekosistem ortaklarımız atık üreticilerinden, atık toplayıcılarına hatta geri dönüşüm tesilerinden, ambalaj üreticilerine kadar uzanmaktadır. Birlikte var olduğumuz sürdürülebilir bir Atık Ekosistemi için sizlerin desteğini bekliyoruz. Bize müşteri değil ortak olmanızı istiyoruz.
İletişim ve işbirliği için: info@kazancimatik.com
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi