Çevre Haberleri
Ekolojik Ayak İzin Nedir?
Ekolojik ayak izi, insan faaliyetleri sonrasında bozulan ekosistem dengesinden hesaplayan ve ekosisteme geri kazandıran miktarı belirleyen bir yöntemdir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, insanların doğadan istedikleri kaynaklar ve doğal dengenin bozulması karşısında, geleceğin sürdürülebilir bir şekilde olması için gereken dünya sayısını hesaplamaktadır.
Sanayileşmek de olan toplum üretim ve tüketim faaliyetine, büyük ve hızlı bir miktarda dağıtım ve üretim olarak çalışmaktadır. Bu durum, doğal kaynakların belli zamanlarda ve sürekli bir şekilde kontrolsüz olarak talep edilmesini gerektirmiştir. Nüfus artışı, kentleşme ve teknolojik olarak gelişmenin etkisi de getirmeyi üretim faaliyetine eklenmiş be bu durum sonrasında doğa hem ekosistem dengesini kaybetmeye başlamış hem de insan taleplerine karşı yetersiz kalmaya başlamıştır.
Doğada oluşan hasar 20. Yüzyılın ortasında gözle görülür bir şekilde bu seviyeye ulaşılmıştır. Bu durum sonrasından 1990 yılı başında ekolojist William ve Mathis Wackernagel, bu oluşan ekolojik ayak izi kavramını ortaya atan ve bu sürdürülebilirliği ölçmekte olan kaynağı hesaplamayı amaçlamışlardır.
Ekolojik ayak izi sayesinde doğaya verilen zarar azaltılır, hatta yok etmeye dayanan çözümlerin üretilmesi için geliştirilen yöntemlerdir. Ekolojik ayak izi kavramı, doğa üzerinde insanların kullandıkları ve yaptıkları baskı ile simgelenmiştir. Toplumun veya kişinin ulaşım, atık miktarı, beslenme alışkanlığı, konaklama tercihi gibi etkenlerin doğal dengenin üzerinde baskı yapan ve kaynağın tükenmesi tehlikesi ile birlikte karşı karşıya kalınmasına sebep olmuştur. Tüm bunların yanında dünyanın taşıma kapasitesi nüfus artışı ile yüksek bir seviyeye yaklaşmıştır. Teknolojik gelişmeler, besin, kentleşme ve enerji kaynağı üretim ve tüketim alışkanlığına değiştiren hizmetlerdir.
Ekolojik ayak izi, oluşan etkenlerin tüm üretkenliğin biyolojik olarak üzerindeki tesirin incelenmesi, üretim ve tüketim faaliyetlerinin bu oluşan kalıplarda ve düzeyde ilerlemesi ile, tek bir dünyanın yakın zaman içerisinde yeterli bir seviyede olmayacağını göstermektedir. Gelecek nesillere korunmuş çevre bırakılabilmesi için ve yaşamın devamlılığını sağlamak için ayak kavramı, ortaya çıkan atığın temizlenebilmesi ve tüketilen doğal kaynağın yeniden üretilmesini sağlamak için biyoloji kapasiteyi ölçmektedir. Biyoloji kapasite coğrafi bir bölgenin, yıllık olarak yenilebilir doğal enerji kaynananın üretme oranını göstermektedir. Kullanılan yenilebilir enerji kaynakları, ihtiyaçların doğa üzerinden karşılanması ile yapılırken, ekolojik taşıma kapasitesi ne kadar fazla kullanıldığını ve bunun sebepleri belirlenerek azaltılması için yapılabileceklerin neler olduğu anlaşılabilmektedir.
Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Ekolojik ayak izi, gelecekte gereken doğal alan hesaplamayı ve nasıl doğadan karşıladığı kaynakları hesaplamayı amaçlamaktadır.
Ekolojik ayak izi hesaplama formülü şu şekildedir:
Ekolojik ayak izi (ha*)= Nüfus × Tüketim × Üretim Alanı
Şeklinde hesaplanmaktadır. Formüldeki değişkenlerin anlamlarını açıklamak gerekirse Nüfus, belirli bir alan içerisinde bulunan doğal kaynağın kaç insan tarafından tüketildiğini ifade etmektedir. Tüketim, malların kullanım miktarını ifade etmektedir. Buna örnek olarak insanların tükettiği etin kilosu, tüketilmiş olan suyun litre olarak ölçüsü, kullanılmış olan elektriğin birim olarak değeri, getirmiş olan kerestenin ağırlığının hesaplanmasıdır. Üretim alanı, tüketilenlerin belirli bir kısmına sürdürülebilir bir şekilde tam anlamı ile karşılanması için sağlanan biyolojik alanlardır. Dünya üzerinde 5 farklı üretken biyolojik alan olarak belirlenmiştir. Bunlar; yapılaşmış alanlar, otlaklar, denizler, tarım alanları ve ormanlardır.
Ekolojik Ayak İzi Bileşenleri Nelerdir?
Ekolojik ayak izi bileşenleri 6’ya ayrılmaktadır. Bunlar; orman ayak izi, otlak ayak izi, karbon ayak izi, yapılandırılmış alan ayak izi ve balıkçılık sahası ayak izi olarak belirtilmektedir. Bu bileşenlerin arasında bulunan karbon ayak izi, hem 5 bileşenin etkisinin toplamından fazladır hem de içlerinde en hızlı büyüyendir.
Çevre Haberleri
AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti
14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.
Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.
Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.
Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.
Çevre Haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.
Çevre Haberleri
Kemer Belediyesi Araç Filosu Genişliyor
Sıfır Atık Projesi Yönetmeliği kapsamında Kemer’de Sıfır Atık Projesini hayata geçirmek amacıyla başlatılan çalışmaların ardından, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Proje Desteğine başvurularak 800.000,00-TL lik hibe desteği ile çöp toplama aracı satın alındı.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu yaptığı açıklamasında “2021 yılının Haziran ayı içerisinde hazırlanarak Bakanlık onayına sunulan, Kemer Belediyesi Sıfır Atık Proje Dosyası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği almak üzere geri kazanılabilir atık konteyneri, mobil atık getirme merkezi ve hidrolik sıkıştırmalı atık toplama aracının oluşturduğu ihtiyaçlar listesinin yaklaşık maliyeti Bakanlık onayına sunulmuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün başvurusunun 800.000,00-TL tutarındaki kısmının çöp toplama aracı alınmak üzere onaylanması ile başlayan araç satın alma süreci sonucunu vererek araç filomuza 2022 model Ford Cargo Çöp toplama kamyonu eklendi. Daha sağlıklı, öz kaynaklarını koruyan, kalkınabilen, geri dönüşebilen, çok daha temiz ve yaşanabilir bir Kemer için çalışıyoruz. Kemerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baki Yalın da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kemer Belediyesine sağlamış oldukları hibe desteği için teşekkürlerini iletti. Yalın, “30 Kasım 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 800.000,00-TL çevre temizlik aracı hibe desteği oluru alan Kemer Belediyesi tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile başlatılan satın alma sürecinde fiyat araştırma ve bedel belirleme yazışma süreçlerinin sonuna gelindiğinde Mart ayı itibariyle çöp kamyonu satış fiyatına Kemer Belediye Başkanlığı bütçesinden eklenen 380.000,00-TL ile 2022 model çöp kamyonu Belediye araç filosuna eklendi. Ayrıca satın alma sürecinde Belediye Başkanlığımızın 2019 yılında başvurusunu yaparak almaya hak kazandığı Yatırım Teşvik Belgeleri kullanılacak. KDV istinasından faydalanılarak, Belediye araç filosuna yeni eklenen çöp kamyonu KDV ücreti ödenmeden satın alınmıştır. Projenin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Çevre Mühendisimiz Serap Minta’ya da çok teşekkür ediyorum” dedi.
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi