Çevre Sağlığı
Covid-19 ve Atık Yönetimi
Salgın ve pandemi hastalıklarda atık yönetimi hayeti öneme sahiptir. Düzgün bir atık yönetimi salgının durdurulmasında rol oynar iken doğru yapılmayan atık yönetimi salgının yayılmasına bile neden olabilir.
Yeni koronavirüs salgını olan Covid-19, Belediyelerin atık toplama ve yönetimi gibi konulardaki prosedürlerini gözden geçirerek revize etmelerini gerektirmektedir.
- Çalışan Güvenliği ve Sağlık Önlemleri
- Evsel atıkların Bertaraf Seçeneklerinin Yeniden Değerlendirilmesi
- Koronavirüs Kaynaklı Prosedürlerin Yeniden Değerlendirilmesi
Yeni koşullar altında sistemlerin optimize edilerek daha sağlıklı prosedürlerin uygulanması, önceki sistemlere ait verilerin optimize edilerek geliştirilmesi ile mümkündür. Bu nedenle en kısa sürede atık yönetimi verilerinin toplanması gereksinimlerin belirlenmesi ve farklı sitemler ile çözüm süreçleri değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Basit bir örnek olarak, Hanelerden günümüze kadar ikili toplama sitemi le toplanan atıklar bu noktadan sonra en az üçlü toplama sitemi ile toplanmalı ve süreç içerisinde tıbbi atıklarda diğer atıklar ayrı olarak toplanmasının mevzuat olarak da önü açılmalıdır. Uygulamada güçlük çeken belediyelere ise bu konu maddi yada ekipman desteği verilmelidir.
Bu noktada atık özelliklerinin değiştiği durumunun farkına vararak yeni verilerin en kısa sürede temin edilmesi ve bu veriler ve mevcut kapasite ve kısıtlar doğrultusunda prosedürler değiştirilerek yeni uygulamalara geçilmesi gerekmektedir.
COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık
Öncelikle Uluslar arası, Ulusal ve yerel kurumlar Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında yeni destek paketleri açıklamaları gerekmektedir. Özellikle bu sürecin en kısa sürede bertaraf edilmesine yönelik olarak yeni projelere destek vererek süreci hızlandırmalıdırlar.
Yeni projeler ile çevre ve halk sağlı açısında durumun değerlendirilmesi ve yerel ölçek bazında çözüm önerileri geliştirilmesi ve bu önerilerin en kısa sürede uygulanması gerekmektedir.
Kişisel Hijyen ve Atık Yönetimi
Covid-19 virüs salgını nedeni ile kişisel hijyen ve çevre sağlığının korunmasına yönelik duyarlılığın artması ve bu dönemde oluşan atık miktarı ve özelliklerininde değişmesi kaçınılmazdır. Bu durum atık yönetimini salgınla mücadelenin önemli bir parçası haline getirmektedir.
Atık Gaz
Kazancım Atık Üçüz Dönüşüm – Triple Transformation
Son yıllarda yaşanan sosyal konularda kuşaklar arasındaki farklılıkların nitelendirmesi, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler, sürdürülebilirlik gibi kavramların harmanlanması ile girişimler perspektiflerine üçlü dönüşüm kavramını alması çok da uzak değil, Üçlü Dönüşüm kavramı ise Sosyal, Çevresel ve Teknolojik gelişmeleri odağına alacak bir yaklaşımı referans almayan girişimlerin başarılı olması pekte mümkün görülmüyor.
Kazancım Atık olarak, Üçüz Dönüşüm kavramı noktasında Sosyal, Çevresel ve Dijital dönüşümün arifesindeyiz. Kazancım Atık tüm atık yönetim sistemini kökünden değiştirecek bir Atık EkoSitemi fikri sunuyor. Blok zincir tabanlı atık yönetimi uygulamamız ile tüm atıkların üretimden geri kazanım/bertarafa kadar kayıt altına alınarak izlendiği ve ödüllendirme/bağış opsiyonu bulunan bir Merkeziyetsiz uygulamadır.
Atık talepleri üç şekilde yapılacaktır.
1- Kapıdan Teslim
2- Mobil Atık Getirme Merkezine Teslim
3- Atık Getirme Merkezine Teslim
Yukarıda yer alan teslim noktaları farklı fiyatlandırma ile mümkün olan ez emisyon ile atıkları kaynağında ayrı toplanmasıdır. Kazancım Atık sistemimizde atıkların toplanmasında harcanan emisyon miktarları ve atıkların geri kazanımı ile elde edilen karbon emisyon tutarında düşülerek net karbon emisyon kazanım miktarları da takip edilebilecek. Özellikle yerel yönetimler katı atık toplama taşıma ve bertaraf maliyetlerinin sürdürülebilir bir durumu kalmamıştır. Bu noktada Kentsel katı atık miktarını azaltmaya yönelik her proje değerli ve kıymetlidir. Özellikle geri dönüştürülebilir atık özelinde yapılacak çalışmalar ile yurt dışından ithal edilen kağıt, plastik vb. maddelerin geri kazanımı ile dış ticaret açığınında azaltılması ikincil bir etken olarak önümüzde durmaktadır.
Sosyal Dönüşüm vizyonu ile hem istihdama katkı sağlayarak sosyal dönüşümü, düzenli depolama sahalarına gidicek olan geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı ile çevresel dönüşümü, bu hedeflere nesnelerin interneti ve blok zincir tabanlı bir sitem kullanarak teknoloji dönüşümünü sağlayarak sürdürülebilir, sosyal bir teknolojik ileri dönüşüm hedeflemektedir.
Ekosistem ortaklarımız atık üreticilerinden, atık toplayıcılarına hatta geri dönüşüm tesilerinden, ambalaj üreticilerine kadar uzanmaktadır. Birlikte var olduğumuz sürdürülebilir bir Atık Ekosistemi için sizlerin desteğini bekliyoruz. Bize müşteri değil ortak olmanızı istiyoruz.
İletişim ve işbirliği için: info@kazancimatik.com
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi