Çevre Haberleri
Çevre Ölçüm Laboratuvarı Nasıl Açılır, Neler Gereklidir, Hangi İzinler Alınmalıdır?
Çevre Ölçüm Laboratuvarı;
Çevre Ölçüm Laboratuvarı açmak için bilmemi laboratuvarı açmak için bilmemiz gereken mevzuatlar nelerdir bunlara bir bakalım.
- Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlilik Yönetmeliği
- ISO 17025 Standardı ve ISO 17025 akreditasyon belgesi
Özel yada kamuya ait olsun, tüm çevre ölçüm ve analizleri yapan laboratuvarlar, Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi almak zorundadır. Bu belgeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vermektedir. Söz konusu yeterlilik belgesi başvuru, değerlendirme, inceleme, belgelendirme, denetleme, belge askı ve iptali yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yetkiyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerine istinaden kullanmaktadır.
Bilmemiz gereken terimler;
Akreditasyon: Türk Akreditasyon Kurumu tarafından; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliğinin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesini, (Yani sadece Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi almak yeterli değil belgenin sürekliliği için, TÜRKAK tarafından düzenli aralıklarla yapılacak denetimlerden de geçmek gerekli.)
TÜRKAK tarafından yapılan düzenli denetimlerde eksikliklerin tespit edilmesi halinde belgeniz tamama veya bir veya birkaç kapsamı askıya alına bilir. “Askıya alma: Bakanlıkça verilen belgenin, belge kapsamının veya parametrenin geçerliğinin belirli bir süre için hükümsüz kılınmasını,”
Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi ile Neler Yapabilirim;
Çevre mevzuatı kapsamında sonuçları Bakanlığa veya Bakanlık tarafından denetim yetkisi devri yapılmış kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek her türlü;
- İzin,
- Lisans,
- İç izleme ve denetimlere esas teşkil eden ölçüm ve analizler
Yapılabilir, tabiki yetki belgesi kapsamında olan ölçüm ve analizler için.
ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARLARI YETERLİK BAŞVURUSUNDA İSTENEN BİLGİ VE BELGELER NELERDİR
- a) Laboratuvarın Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış akreditasyon belgesi ile ekleri,
- b) Özel laboratuvar şirketinin faaliyet alanın çevresel ölçüm, analiz ve raporlama vb. olduğunu gösteren ticaret sicil gazetesi veya ticaret sicil gazetesinin şirket kaşesi altına şirket yetkilisinin imzasıyla onaylanmış kopyası,
- c) Laboratuvar Yöneticisinden başlamak üzere tüm laboratuvar personelini içerecek şekilde hazırlanmış organizasyon şeması,
ç) Kamu laboratuvarında laboratuvar sorumlusu tarafından, özel laboratuvar şirketinde ise, ticaret sicil gazetesinde tanımlanan şirket adına imza atmaya yetkili kişiler tarafından onaylanmış, ölçüm ve analiz raporlarına imza atmaya yetkili kişilerin imzalarını tanımlayan imza sirküleri,
- d) Özel laboratuvar şirketinin, şirket ana sözleşmesinde ifade edilen faaliyet alanı kapsamında ticaret odasından alınan faaliyet belgesinin şirket yetkilisi tarafından onaylanmış kopyası,
- e) Özel laboratuvar için, işyeri açma ve çalışma ruhsatının, ticaret sicil gazetesinde tanımlanan şirket adına imza atmaya yetkili kişiler tarafından onaylanmış kopyası,
- f) Personelin görev, yetki ve sorumluluklarının bildirimi ve bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen eğitim sertifikaları,
- g) Cihazların listesi,
ğ) İlgili yönetmelikteki tablo, parametre, metot ve yönetmelikteki tablo ile kıyaslanan çalışma aralığı listesi,
- h) Deney talimatları ve ölçüm belirsizliklerini de içeren metot teyidi raporları,
ı) Laboratuvarlar arası işbirliği sözleşmesinin onaylı kopyası,
- i) Laboratuvardan çıkan atıkların bertaraf edilmesi için, ilgili kuruluş ile yapılan sözleşmenin onaylı örneği,
- j) Bakanlıkça, müracaatın yapıldığı yıl için belirlenen hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu ve fatura bilgi formu,
- k) Örneği Ek-3’de verilen dosya içeriği kontrol listesi,
Not: (f), (g), (ğ), ve (h) bentlerinde istenen belgeler elektronik ortamda sunulacaktır.
Akreditasyon Belgesi Nasıl Nereden Alınır, Ekleri Nelerdir?
Akreditasyon genel bir ifade ile, Deney ve Muayene Raporları, Kalibrasyon Sertifikaları, Yönetim Sistemi Belgeleri, Ürün Belgeleri, Personel Belgeleri veren kurum ve laboratuvarların uluslararası geçerlilik ve güvenirliğinin ispatlayarak belgelemesi durumuna denir.
Ülkemizde akreditasyon çalışmalarını yürüten tek ve yetkili kurum TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon Kurumu)’dur. TÜRKAK 2001 yılında kurulmuş olup, 2008 yılında Avrupa Akreditasyon Birliği (ILAC) ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalamıştır. Bunun anlamı Türkiye’ de akredite olan bir laboratuvar, kalibrasyon merkezinin verdiği rapor tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olduğu anlamına gelmektedir. TÜRKAK ayrıca Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA), Uluslararası Akreditasyon Forumunun (IAF) tam üyesi konumundadır.
TÜRKAK’ a başvuran ve akredite olan kuruluşlar akreditasyon numarası ve logosu almaya hakkazanır. Bu logonun ve akreditasyon numarasının kullanıldığı raporlar uluslararası geçerliliğe hak kazanır.
Akreditasyon işlemleri genel olarak 4 ana başlık altında toplanır.
Sistem
Hizmet/Ürün
Laboratuvar
Personel dir.
Sistem Başlığı;
ISO / IEC 17021:2011 ve ilgili diğer standart, normatif dokümanların şartlarını yerine getiren ve TÜRKAK tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları Yönetim Sistemleri Belgelendirmesi yapabilir.
Hizmet / Ürün
Ürün veya Hizmet Belgelendirmesi yapan kurum ve kuruluşlar ile muayene işleri yapan kurum ve kuruluşlardır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü) Belgesi diye adlandırılan belge bu bölüme girmektedir. Ürün belgelendirmeyi önceden sadece TSE yaptığı için zamanla ürün belgelendirme TSE Belgesi olarak bilinmiştir. Ancak TS EN ISO/IEC 17065:2012 standartlarını yerine getiren ve TÜRKAK tarafından akredite olan her kuruluş bu belgeyi değişik isimlerle verebilir.
ISO 9001:2008 Belgelendirmesi,
ISO 14001:2004 Belgelendirmesi,
ISO 22000:2005 Belgelendirmesi,
ISO 27001:2005 Belgelendirmesi,
ISO 13485:2003 Belgelendirmesi,
Laboratuvar Başlığı;
Ulusal akreditasyon siteminin yapısını incelediğimizde etkin hizmet alanlarından en önemlisinin laboratuvar sektörü olduğunu görmekteyiz. Bu sektörde; deney, analiz ve kalibrasyon laboratuvarları yer almaktadır. Bu laboratuvarlarda yapılan çalışmaların doğruluğunu sağlayıcı bir ölçme altyapısı, ölçüm güvenilirliği, laboratuvarca yerine getirilen ölçümlerin izlenebilirliği ve ölçüm çalışmalarının homojenliğinin sağlanması gerekmektedir. Deney/kalibrasyon laboratuvarlarının akreditasyonu için TÜRKAK tarafından kullanılan temel doküman, TS EN ISO/IEC 17025 numaralı uluslararası standarttır (İlgili Standartı Satın Almak İçin Tıklayın).
Personel Başlığı;
Personel Belgelendirme; ilgi kişinin belirli bir konu çerçevesinde bilgisinin, becerisinin ve yeterliliğinin yasal olarak kanıtlanmasıdır. Akredite olmak isteyen Personel Belgelendirme Kuruluşları ISO / IEC 17024:2012 no’lu standartı sağlamalıdır.
Bir kurumun akredite olup olmadığını nasıl anlarım ?
Öncelikle http://www.turkak.org.tr adresini ziyaret ediniz.
Ardından sol alt menüde görüldüğü gibi “Akredite Kuruluş Arama” seçeneğini tıklayınız.
Sayfada görüldüğü üzere akreditasyon numarası ve akreditasyonunun geçerli olup olmadığı ve akreditasyonu olan kurumun detay bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- Laboratuvarın Tanıtımı (Örnek Laboratuvar Tanıtım Kitapçığı İçin Tıklayınız)
- Akreditasyon belgesi ve ehttp://cevreportal.wpengine.com/wp-content/uploads/2015/10/laboratuvar-tanitim_kitapcigi.pdfkleri (Akreditasyon Belgesi Nasıl Nereden Alınır, Ekleri Nelerdir?)
Çevre Haberleri
AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti
14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.
Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.
Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.
Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.
Çevre Haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.
Çevre Haberleri
Kemer Belediyesi Araç Filosu Genişliyor
Sıfır Atık Projesi Yönetmeliği kapsamında Kemer’de Sıfır Atık Projesini hayata geçirmek amacıyla başlatılan çalışmaların ardından, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Proje Desteğine başvurularak 800.000,00-TL lik hibe desteği ile çöp toplama aracı satın alındı.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu yaptığı açıklamasında “2021 yılının Haziran ayı içerisinde hazırlanarak Bakanlık onayına sunulan, Kemer Belediyesi Sıfır Atık Proje Dosyası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği almak üzere geri kazanılabilir atık konteyneri, mobil atık getirme merkezi ve hidrolik sıkıştırmalı atık toplama aracının oluşturduğu ihtiyaçlar listesinin yaklaşık maliyeti Bakanlık onayına sunulmuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün başvurusunun 800.000,00-TL tutarındaki kısmının çöp toplama aracı alınmak üzere onaylanması ile başlayan araç satın alma süreci sonucunu vererek araç filomuza 2022 model Ford Cargo Çöp toplama kamyonu eklendi. Daha sağlıklı, öz kaynaklarını koruyan, kalkınabilen, geri dönüşebilen, çok daha temiz ve yaşanabilir bir Kemer için çalışıyoruz. Kemerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baki Yalın da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kemer Belediyesine sağlamış oldukları hibe desteği için teşekkürlerini iletti. Yalın, “30 Kasım 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 800.000,00-TL çevre temizlik aracı hibe desteği oluru alan Kemer Belediyesi tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile başlatılan satın alma sürecinde fiyat araştırma ve bedel belirleme yazışma süreçlerinin sonuna gelindiğinde Mart ayı itibariyle çöp kamyonu satış fiyatına Kemer Belediye Başkanlığı bütçesinden eklenen 380.000,00-TL ile 2022 model çöp kamyonu Belediye araç filosuna eklendi. Ayrıca satın alma sürecinde Belediye Başkanlığımızın 2019 yılında başvurusunu yaparak almaya hak kazandığı Yatırım Teşvik Belgeleri kullanılacak. KDV istinasından faydalanılarak, Belediye araç filosuna yeni eklenen çöp kamyonu KDV ücreti ödenmeden satın alınmıştır. Projenin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Çevre Mühendisimiz Serap Minta’ya da çok teşekkür ediyorum” dedi.
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi