İletişimde Kalın

Çevre Haberleri

Biyomass Nedir?

Yayın Zamanı

tarih

Biyomass Nedir? Sözlük Anlamı, Biyokütle, bir organizmanın belirlenmiş, bir alan birimindeki toplam ağırlığı; organizmaların belirlenmiş bir hacim birimi olarak toplam hacmi olarak ifade edilebilir.

Biyokütle, yenilenebili enerji kaynakları arasında büyük bir potansiyele sahip olup, rüzgar ve güneş enerjisi gibi kesikli olmayan güneş ışığı var olduğu sürece fotosentez aracı ile sürekli karbon sentezleyerek varlığını koruyan bir kaynaktır. Biyomas (Biyokütle), yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucunda ortaya çıkan biyolojik kütle ve buna bağlı organik madde kaynaklarıdır. Biyokütle kolay elde edilen bir enerji kaynağı olmakla birlikte tarımın ağırlıklı olarak gerçekleştirildiği ülkelerde büyük önem taşımaktadır. Hammade olarak biyokütle kullanılarak çeşitli ihtiyaç alanlarına yönelik katı, sıvı ve gaz hallerinde alternatif enerji ürünleri elde edebilmek mümkündür. Biyokütle enerjisinin depolanmasının diğer alternatiflerine göre daha kolay olması da diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre avantaj oluşturmaktadır.

Biomass, orman ve doğal bitki örtüsü atıkları, her türlü ağaç ve ahşap işleme atölye fireleri, evsel organik atıklar, tarımsal atıklar gibi sınırsız kaynaklardan sağlanan, en ekonomik enerji ve elektrik üretim sistemlerinden birini oluşturmaktadır. Karbon salınımı açısından nötr sayıldığından yenilenebilir enerji kaynakları içerisine dahil edilmiş ve teşvik kapsamına alınmıştır. Sistemler, evsel, ticari veya endüstriyel uygulamalara uyumludur.

Yenilenebilir kaynaklar içinde biyokütle kaynaklan en büyük teknik potansiyel ve çevre dostu özelliklere sahiptir, 2004 yılı dünya birincil enerji arzı içinde biyokütle %10,6 oranında, dünya elektrik üretimi içinde ise, %1,0 oranında yer almıştır. 2004 yılında yenilenebilir enerji kaynaklı dünya güç üretimi 160 GW değeri ile toplam dünya gücünün %4’üne ulaşmıştır. Bu değerin 39 GW’i biyokütle kaynaklıdır.

Biomass Biokütle/ Katı Atık Yakma Sistemleri ve Uygulamaları

Biomass Sistemler; organik atıkların kullanıldığı çevre dostu sistemlerdir. Atmosfere karbon salınımı yapmadığından yenilenebilir enerji sınıfında değerlendirilmektedir. Orman ve yeşil bitki örtüsü atıkları, tarımsal atıklar, organik çöp atıkları, ahşap işleme atölye fireleri ana yakıt girdileridir. Çeşitli pellet ve ahşap kıymıkları ürünleri de standart yakıt olarak kullanılabilmektedir.

Biomass kazanları çeşitli nem oranlarında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Azami %120 nem oranına kadar biokütlelerin yakıt olarak kullanılması mümkün olabilmektedir.

Elektrik İşleri Etüd İdaresine Göre:

Hızlı bir artış gösteren nüfus ve sanayileşme enerji ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.

Biyokütle enerjisi tükenmez bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır. Petrol, kömür, doğal gaz gibi tükenmekte olan enerji kaynaklarının kısıtlı olması, ayrıca bunların çevre kirliliği oluşturması nedeni ile, biyokütle kullanımı enerji sorununu çözmek için giderek önem kazanmaktadır.

Biyomass Nedir?

Biyomass Nedir?

Bitkilerin ve canlı organizmaların kökeni olarak ortaya çıkan biyokütle, genelde güneş enerjisinin fotosentez yardımıyla depolayan bitkisel organizmalar olarak adlandırılır. Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle olarak da tanımlanabilir.

Fotosentez yoluyla enerji kaynağı olan organik maddeler sentezleşirken tüm canlıların solunumu için gerekli olan oksijeni de atmosfere verir. Üretilen organik maddelerin yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit ise, daha önce bu maddelerin oluşması sırasında atmosferden alınmış olduğundan, biyokütleden enerji elde edilmesi sırasında çevre, CO2 salımı açısından korunmuş olacaktır. Bitkiler yalnız besin kaynağı değil, aynı zamanda çevre dostu tükenmez enerji kaynaklarıdır.

Bitkilerin toprak altında milyonlarca yıl kalmasıyla oluşan fosil yakıtlar, aslında yukarıda tanımlanan biyokütle ile aynı özellikleri taşımalarına karşın yer altındaki sıcaklık ve basınçla değişime uğradıklarından, yakıldıklarında havaya bir çok zararlı madde atarlar.

Ayrıca, milyonlarca yılda oluşan bu birikimin kısa süre içinde yakılması havada ki karbondioksit dengesinin bozulmasına yol açar ve bu da küresel ısınmaya neden olur. Kaynak

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi

Leave a Reply

Çevre Haberleri

AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti

Yayın Zamanı

tarih

Yazar

14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.

Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.

Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.

Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.

Okumaya Devam

Çevre Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”

Yayın Zamanı

tarih

Yazar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.

Okumaya Devam

Çevre Haberleri

Kemer Belediyesi Araç Filosu Genişliyor

Yayın Zamanı

tarih

Yazar

Sıfır Atık Projesi Yönetmeliği kapsamında Kemer’de Sıfır Atık Projesini hayata geçirmek amacıyla başlatılan çalışmaların ardından, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Proje Desteğine başvurularak 800.000,00-TL lik hibe desteği ile çöp toplama aracı satın alındı.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu yaptığı açıklamasında “2021 yılının Haziran ayı içerisinde hazırlanarak Bakanlık onayına sunulan, Kemer Belediyesi Sıfır Atık Proje Dosyası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği almak üzere geri kazanılabilir atık konteyneri, mobil atık getirme merkezi ve hidrolik sıkıştırmalı atık toplama aracının oluşturduğu ihtiyaçlar listesinin yaklaşık maliyeti Bakanlık onayına sunulmuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün başvurusunun 800.000,00-TL tutarındaki kısmının çöp toplama aracı alınmak üzere onaylanması ile başlayan araç satın alma süreci sonucunu vererek araç filomuza 2022 model Ford Cargo Çöp toplama kamyonu eklendi. Daha sağlıklı, öz kaynaklarını koruyan, kalkınabilen, geri dönüşebilen, çok daha temiz ve yaşanabilir bir Kemer için çalışıyoruz. Kemerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baki Yalın da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kemer Belediyesine sağlamış oldukları hibe desteği için teşekkürlerini iletti. Yalın, “30 Kasım 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 800.000,00-TL çevre temizlik aracı hibe desteği oluru alan Kemer Belediyesi tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile başlatılan satın alma sürecinde fiyat araştırma ve bedel belirleme yazışma süreçlerinin sonuna gelindiğinde Mart ayı itibariyle çöp kamyonu satış fiyatına Kemer Belediye Başkanlığı bütçesinden eklenen 380.000,00-TL ile 2022 model çöp kamyonu Belediye araç filosuna eklendi. Ayrıca satın alma sürecinde Belediye Başkanlığımızın 2019 yılında başvurusunu yaparak almaya hak kazandığı Yatırım Teşvik Belgeleri kullanılacak. KDV istinasından faydalanılarak, Belediye araç filosuna yeni eklenen çöp kamyonu KDV ücreti ödenmeden satın alınmıştır. Projenin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Çevre Mühendisimiz Serap Minta’ya da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Okumaya Devam

Trend

Copyright © 2024 Çevre Portal Türkiye'nin Sürdürülebilir, İlkim Dostu İş ve Sosyal Medya Ağı