Çevre Haberleri
Geri Dönüşüm Nedir?
Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm 21. yy dünyasında bütün yenilikler peşi sıra ortaya konulmuş olup, bu yeniliklerin temel amacı insan ihtiyaçlarını giderme olarak belirlenmiştir. Tabi ki insan ihtiyaçları giderilip, lüks haline gelmeye başlayınca insanlar da sınırları zorlamayı yeğleyerek daha fazlasını talep etmiş ve tüm kaynaklar hizmet sektörü için kullanılmaya başlanmıştır. Hal böyle olunca tüm kaynaklar kontrolsüz ve planlar dışında kullanılmış ve doğayı sarsacak vahim sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden halk bilinçlendirilmeli ve doğal kaynakla düzeyli bir şekilde kullanılmalıdır. Bunu aşılamak isteyen kurum ve kuruluşlar yapmış oldukları “bilinçlendirme hareketleri” ile geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve ülke ekonomisini ne derece etkilediğini apaçık bir şekilde anlatma gayreti içerisine girmişlerdir.
Ülkemiz sosyal ve kültürel alanda her geçen gün biraz daha gelişmekte ve konforlu bir hayatı daha fazla sürmektedir. İnsanlarda şehirleşmenin hızlanması ile beraber rahat, her yönden “tam” işlerle insanların refah düzeyi yükselmektedir. Ancak çoğu firma; bir taraftan yaparken diğer taraftan da yıkmakta ve insanları derinden sarsan işlere imza atmaktadır. Bunlardan biri de kaynakların kontrolsüz ve dengesiz kullanımıdır. Sırf bu nedenden ötürü israf çoğalır, üretim sürecinde kullanılacak olan hammaddelerin sayısında azalma gözlenir ve ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkar.
Geri dönüşüm sayesinde kaynaklar verimli bir şekilde kullanılır ve dış ülkeler ile ithalat girişiminde bulunulmaz, rahat bir nefes alınır. Bu nedenden ötürüdür ki; geri dönüşüm projeleri kapsamında faaliyette bulunan firmalar; ellerinden gelenin en iyisini yaparak üretime, canlı piyasaya ve ülke ekonomisine değer katmalı ve masrafları azaltmalıdır. İnsan nüfusu ile tüketim dengesi farklı ve orantısız bir şekilde artmış, tüm düzenin aksamasına yol açmıştır. Geri dönüşüm projeleri sayesinde artık kullanılmayan ve insan ihtiyaçları dışında kalan malzemeler değerlendirilerek öylece yok olmasına fırsat verilmemiştir.
Geri Dönüşüm
Çöplerin “kalitelerine ve kullanırlığına” bağlı olarak değişikliğini baz alan bir çalışma yöneten geri dönüşüm projeleri, insan eliyle yok olmaya maruz bırakılan doğanın tekrar onarılması amacıyla faaliyette bulunmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm projeleri kapsamında kazandırılmış olan binlerce çeşit ürün ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır. Alüminyumu ele alalım; geri dönüşüm projeleriyle tekrardan üretime kazandırılmış olan alüminyum, hiç yoktan üretilmiş olan alüminyuma nazaran daha uygundur bu oran rakama dökülecek olursa yaklaşık olarak (%30) civarı bir kazanç sağlamak mümkündür.
Geri dönüşüm projelerinin getirileri son derece muazzamdır, oksijen kaynağımız olan ve yaşamsal fonksiyonlarımızın düzenli bir şekilde çalışmasına yarayan ağaçlar her defasında fütursuzca kesilmekte ve hor kullanılmaktadır, bu projeler ile birlikte ağaç israfları da önlenmiş ve doğa daha az tahribata uğramıştır. Bu yüzden başta çocuklar olmak üzere tüm insanlara kağıtları ziyan etmemeleri gerektiği söylenmeli ve bu konunun hassasiyeti noktasında önemli vurgular yapılmalıdır. Geri dönüşüm projeleri esnasında doğal ürünler ile ilgili tüm teknik veriler elde edildikten sonra çalışmalar başlanır. Geri dönüşüm projelerini üstlenen kurum ve kuruluşlar, atıkların sınıflandırılması ile yakından alakadar olarak gerek duyulan uygulamaları fabrikalar ve atölyeler kapsamında faaliyete geçirirler.
Görevlerinin bilincinde olarak girmiş olduğu hizmet sektöründe disiplinli ve özverili bir çalışma programı izleyerek insanlık için başarılı işler ortaya koymak ve kaliteye imza atmak isteyen birçok kuruluş geri dönüşüme çokça destek vermektedir. Geri dönüşüm projelerini hayata geçiren firmalar; yapmış olduğu işlerde işçiliğe ve hata oranının az olduğuna göre işleri sınıflandırmaktadır. Gerek maddelerin (kağıt, metal, plastik) bakım onarımında kullanılan malzemelerden gerekse bu işlemin sağlanacağı sürecin hemen hepsini dikkate alarak çözümler üretmektedir. Bu işleyişte faal bir şekilde çalışan personeller, insanlara online olarak internet sitesi üzerinden yardım eder, müşterilerin sorularını cevaplar.
İnsanlarda 7/24 online siteler aracılığıyla geri dönüşümün ne kadar önemli olduğu ve “hayat kurtarıcı” nitelikte bir çalışma olduğuna dair bilgiler elde edebilir ve katkıda bulunmak amacıyla kolları sıvayarak işe koyulabilir. Geri dönüşüm kapsamına alınan ürünler, hem ayırt edilme aşamasındayken hem de üretime başlandıktan sonraki süreçte iyi bir şekilde takip edilmekte ve incelenmektedir. Her bakımdan rahat, uzun ve kullanışlı bir geri dönüşüm ürününe sahip olmak için hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmamalıdır.
Geri Dönüşüm Projeleri
21. yy dünyasında bütün yenilikler peşi sıra ortaya konulmuş olup, bu yeniliklerin temel amacı insan ihtiyaçlarını giderme olarak belirlenmiştir. Tabi ki insan ihtiyaçları giderilip, lüks haline gelmeye başlayınca insanlar da sınırları zorlamayı yeğleyerek daha fazlasını talep etmiş ve tüm kaynaklar hizmet sektörü için kullanılmaya başlanmıştır. Hal böyle olunca tüm kaynaklar kontrolsüz ve planlar dışında kullanılmış ve doğayı sarsacak vahim sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden halk bilinçlendirilmeli ve doğal kaynakla düzeyli bir şekilde kullanılmalıdır. Bunu aşılamak isteyen kurum ve kuruluşlar yapmış oldukları “bilinçlendirme hareketleri” ile geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve ülke ekonomisini ne derece etkilediğini apaçık bir şekilde anlatma gayreti içerisine girmişlerdir.
Ülkemiz sosyal ve kültürel alanda her geçen gün biraz daha gelişmekte ve konforlu bir hayatı daha fazla sürmektedir. İnsanlarda şehirleşmenin hızlanması ile beraber rahat, her yönden “tam” işlerle insanların refah düzeyi yükselmektedir. Ancak çoğu firma; bir taraftan yaparken diğer taraftan da yıkmakta ve insanları derinden sarsan işlere imza atmaktadır. Bunlardan biri de kaynakların kontrolsüz ve dengesiz kullanımıdır. Sırf bu nedenden ötürü israf çoğalır, üretim sürecinde kullanılacak olan hammaddelerin sayısında azalma gözlenir ve ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkar. Geri dönüşüm sayesinde kaynaklar verimli bir şekilde kullanılır ve dış ülkeler ile ithalat girişiminde bulunulmaz, rahat bir nefes alınır. Bu nedenden ötürüdür ki; geri dönüşüm projeleri kapsamında faaliyette bulunan firmalar; ellerinden gelenin en iyisini yaparak üretime, canlı piyasaya ve ülke ekonomisine değer katmalı ve masrafları azaltmalıdır.
İnsan nüfusu ile tüketim dengesi farklı ve orantısız bir şekilde artmış, tüm düzenin aksamasına yol açmıştır. Geri dönüşüm projeleri sayesinde artık kullanılmayan ve insan ihtiyaçları dışında kalan malzemeler değerlendirilerek öylece yok olmasına fırsat verilmemiştir. Çöplerin “kalitelerine ve kullanırlığına” bağlı olarak değişikliğini baz alan bir çalışma yöneten geri dönüşüm projeleri, insan eliyle yok olmaya maruz bırakılan doğanın tekrar onarılması amacıyla faaliyette bulunmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm projeleri kapsamında kazandırılmış olan binlerce çeşit ürün ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır. Alüminyumu ele alalım; geri dönüşüm projeleriyle tekrardan üretime kazandırılmış olan alüminyum, hiç yoktan üretilmiş olan alüminyuma nazaran daha uygundur bu oran rakama dökülecek olursa yaklaşık olarak (%30) civarı bir kazanç sağlamak mümkündür.
Geri dönüşüm projelerinin getirileri son derece muazzamdır, oksijen kaynağımız olan ve yaşamsal fonksiyonlarımızın düzenli bir şekilde çalışmasına yarayan ağaçlar her defasında fütursuzca kesilmekte ve hor kullanılmaktadır, bu projeler ile birlikte ağaç israfları da önlenmiş ve doğa daha az tahribata uğramıştır. Bu yüzden başta çocuklar olmak üzere tüm insanlara kağıtları ziyan etmemeleri gerektiği söylenmeli ve bu konunun hassasiyeti noktasında önemli vurgular yapılmalıdır. Geri dönüşüm projeleri esnasında doğal ürünler ile ilgili tüm teknik veriler elde edildikten sonra çalışmalar başlanır. Geri dönüşüm projelerini üstlenen kurum ve kuruluşlar, atıkların sınıflandırılması ile yakından alakadar olarak gerek duyulan uygulamaları fabrikalar ve atölyeler kapsamında faaliyete geçirirler.
Görevlerinin bilincinde olarak girmiş olduğu hizmet sektöründe disiplinli ve özverili bir çalışma programı izleyerek insanlık için başarılı işler ortaya koymak ve kaliteye imza atmak isteyen birçok kuruluş geri dönüşüme çokça destek vermektedir. Geri dönüşüm projelerini hayata geçiren firmalar; yapmış olduğu işlerde işçiliğe ve hata oranının az olduğuna göre işleri sınıflandırmaktadır. Gerek maddelerin (kağıt, metal, plastik) bakım onarımında kullanılan malzemelerden gerekse bu işlemin sağlanacağı sürecin hemen hepsini dikkate alarak çözümler üretmektedir. Bu işleyişte faal bir şekilde çalışan personeller, insanlara onlıne olarak internet sitesi üzerinden yardım eder, müşterilerin sorularını cevaplar. İnsanlarda 7/24 onlıne siteler aracılığıyla geri dönüşümün ne kadar önemli olduğu ve “hayat kurtarıcı” nitelikte bir çalışma olduğuna dair bilgiler elde edebilir ve katkıda bulunmak amacıyla kolları sıvayarak işe koyulabilir. Geri dönüşüm kapsamına alınan ürünler, hem ayırt edilme aşamasındayken hem de üretime başlandıktan sonraki süreçte iyi bir şekilde takip edilmekte ve incelenmektedir. Her bakımdan rahat, uzun ve kullanışlı bir geri dönüşüm ürününe sahip olmak için hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmamalıdır.
Neleri Geri Dönüştürebiliriz
İdeal bir dünyada bizim ihtiyacım olmayan her şeyin geri dönüşümü olmalıdır, yani kullandığımız ve sonrasında ihtiyacımızın kalmadığı maddeler atık olarak değerlendirilir ve bu atıkların hepsi geri dönüştürülerek yeniden kullanıma sunulmalıdır. Fakat olay bu kadar basit değildir, tüm atıklarımızın geri dönüşümü mümkün olmadığından teknolojik olarak geri dönüşümü mümkün olan maddeler aşağıda listelenmiştir. Bu maddelere dikkat ederek bizde doğal kaynakların tükenmesini önleyebilir ve çevre ve doğa için iyi bir şeyler yapabiliriz.
Yerel yönetim idareleri geri dönüştürebilir maddeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkların nelerin geri dönüştürülebileceği nelerin dönüştürülemeyeceği hala tartışma konusudur. Biz bu yazımızda net olarak hangi atıkların geri dönüştürülebileceğini liste halinde vereceğiz.
1: Naylon Poşetler ve Plastik Ambalajlar, sizlerde evinizde alışverişlerinizde mağazalardan aldığınız bu poşetleri cöpe atmayarak ayrı biriktirip belediyelerin ambalaj atığı toplama sistemine verebilirsiniz, ayrıca plastik deterjan ve gıda ambalajları da geri dönüştürülebilir atıklardır. Bu tarz atıkları diğer evsel atıklardan (çöp) ayrı olarak biriktirmemiz bu atıkların geri dönüştürülerek tekrar ham-madde olarak kullanılması için çok önemlidir. Geri kazanılan bu naylon ve plastikler çeşitli endüstrilerde yeniden kullanılmakta ve ülkemizin dışa bağımlı olduğu petrol ve petrol ürünlerinde dışa bağımlılığımızı azaltmaktadır.
2: Cep Telefonları (kablolu telefonlar hariç), bu atıklar elektronik atık kapsamına girmektedir ve bu atıklarda kolayca geri dönüştürülerek doğal kaynak tüketimini atılmasını sağlamaktadır. Bu tar atıklarınızı da Belediyelerin atık getirme merkezlerine bırakabilirsiniz. Bu tarz elektronik cihazlarda ülkemizin dışa bağımlı olduğu ürün grupları arasında yer almaktadır, geri dönüştürülen eski cep telefonlarından altın, bakır ve bu tarz metaller geri kazanılarak ülke ekonomisine katkı sağlarken, gelişi güzel doğal ortamlara atılması önlenerek ileride yaşanabilecek çevresel felaketlerin önüne geçilmektedir.
3: Evde Kullandığımız Piller evlerimizde radyolarda, fener, ışıldak, oyuncak yarış arabalarımızda kullandığımız pillerinde diğer atıklardan (çöp) ayrı olarak biriktirilerek TAP’a (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) teslim edilmelidir. Belirli bir miktar üzeri atık piliniz varsa direk TAP’a kargo ile yollanabilir yada daha az miktarda piliniz var ise yine belediyeler ile iletişim kurarak pillerinizi belediyelere teslim edebilirsiniz. Şunu da unutmamak gerekir ki pil kullanımı zorunlu ise öncelikle şarj edilebilir piller kullanılmalıdır, bu pillerde diğer piller gibi ömrünü tamamladığında diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmeli ve işlem görmelidir.
4: Cam Şişe ve Kavanozlar gibi atıklar evlerimizde kullanım sonrası atık haline geldiğinde bu şişe ve kavanozları da kesinlikle evsel atıklar ile atmıyor ve bu tarz atıkları da ayrı biriktiriyoruz. Kullanımımız sonrası geri dönüşüm kutularında ayrı olarak biriktirdiğimiz bu cam atıkları lisanslı geri dönüşüm tesislerin de biz dizi proses den sonar yeniden ham-madde olarak üretim sanayine kazandırılmaktadır.
Cam geri dönüşüm tesisine gelen bu atıklar önce cam rengine göre ayrılmakta sonar fiziksel işlemlere tabi tutularak öğütülür ve yeniden işlenmeye hazır hale getirilir.
5: Bitkisel Kızartma Yağları (Bitkisel Atık Yağlar) kesinlikle lavabolara dökülmemeli, lavabolara dökülen yaşlar buradan doğrudan yada dolaylı olarak denizlerimizi ulaşmakta ve burada yoğunluğu sudan hafif olduğundan su yüzeyinde ince bir fil tabaka oluşturmakta bu tabakada doğal eko sisteme zarar vermektedir, gerek oksijen transferi gerekse ışık geçirimini etkilediğinden doğal ortamlarda istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle kızartma yağları da diğer atıklardan ayrı olarak tercihen plastik şişelerde biriktirilmeli ve bağlı bulunulan belediye ile iletişime geçilerek bu bitkisel atık yağlar lisanslı bitkisel atık yağ toplayıcılarına verilmelidir.
Geri Dönüşüm Nedir ve Nasıl Yapılır?
dönüşüm, artık ihtiyacımız olmayan maddelerin, çeşitli işlemlerden geçerek yeniden değerlendirilmesi amacı ile üretim sürecine tekrardan dahil edilmesidir. Geri dönüşüme olan ihtiyaç, artan dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak artan ham madde ihtiyacı nedeni ile ortaya çıkan kaynak sıkıntılarıdır.
Geri Dönüşümün Amacı
Geri dönüşümün amacı; kaynakların tükenmesini önlemek ve düzeünli yada düzensiz depolama sahalarına giden evsel atık miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı ve bitkisel atık yağ gibi maddeler geri dönüştürülerek gerek aynı amaç gerekse başka amaçlar için yeniden kullanılabilir hale gelir bu da bizim ülkemiz gibi enerji ve petrol bakımından ithalatçı durumunda olan ülkelerin ekonomisi için önemlidir. Geri dönüşüm aynı zamanda yerel yönetimlerin en büyük giderlerin biri olan katı atıkların depolanması ve taşınması yükünü azaltır.
Benzer: Geri Dönüşümün Ekonomiye ve Çevreye Katkıları Nelerdir?
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
1- Kaynakta ayrı toplanması
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ve diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilir.
2- Sınıflama
Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal, plastik ve kağıt/karton bazında sınıflandırılır.
3- Atığın Yeniden İşlenmesi
Atıklar, geri dönüşüm tesislerinde geri dönüştürülerek fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir ham madde olarak ekonomiye geri döner.
4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma
Geri dönüştürülen ham madde, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.
Geri Dönüşümün Faydaları
Doğal kaynakların korunmasını ve enerji tasarrufunu sağlar. Atık miktarını azaltarak düzenli depolama sahalarında yer tasarrufu sağlar ve depolama işlemlerini kolaylaştırır. Hava,ü su, yeraltı sularının , toprakların ve çevrenin kirlenmesini önler. Ekonomik değeri olan atıkların düzenli depolama alanlarına gitmesini önler. Ekonomiye ve doğaya katkıda bulunur.
Geri Dönüşebilen Maddeler
- Cam
- Kağıt
- Alüminyum
- Plastik
- Piller (Ülkemizde geri dönüştürülememektedir.)
- Motor yağı
- Akümülatörler
- Hafriyat Atıkları
- Organik atıklar
- Elektrikli ve Elektronik Atıklar
- Tekstil
- Ahşap
- Metal
- Bitkisel Atık Yağlar
Geri Dönüşüm Yöntemleri
Geri dönüşüm yöntemleri, her tık madde için farklılık gösterir. Aşağıda temel birkaç madde için kısaca yöntemler verilmiştir.
Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçalara ayrılır. Sonrasında bu parçalar büyük ocaklarda eritilir ve dökme alüminyum üretilir. Böylece alüminyum geri dönüştürülmüş olur. Bu işlem sırasında sıfırdan üretime oranla yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanır.
Hafriyat Atıkları: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanır ve kırma makinelerinin olduğu yere getirilir. Kırıldıktan sonra parçalar, çakıl taşı olarak veya içerisinde katkı maddesi yoksa kuru harç olarak kullanılabilir.
Kağıt/Karton: Öncelikle atık kağıtlar su içinde liflerine ayrılır. Akabinde mürekkebinden ayrılması için sodyum hidroksit veya sodyum karbonat ile işleme tabi tutulur. Geri kazanılan kağıt lifleri, geri dönüştürülmüş kağıt üretiminde kullanılır ancak kağıt sürekli olarak geri kazandırılamaz. Her geri kazanımda liflerin boyu kısalır ve yapışmaları için yeni maddeler eklenmeden yeni kağıt üretimi imkansızdır bu nedenle yeni kağıt üretiminin sadece bir kısmı geri dönüştürülmüş kağıtlar ile yapılabilir.
Çevre Haberleri
AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti
14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.
Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.
Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.
Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.
Çevre Haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.
Çevre Haberleri
Kemer Belediyesi Araç Filosu Genişliyor
Sıfır Atık Projesi Yönetmeliği kapsamında Kemer’de Sıfır Atık Projesini hayata geçirmek amacıyla başlatılan çalışmaların ardından, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Proje Desteğine başvurularak 800.000,00-TL lik hibe desteği ile çöp toplama aracı satın alındı.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu yaptığı açıklamasında “2021 yılının Haziran ayı içerisinde hazırlanarak Bakanlık onayına sunulan, Kemer Belediyesi Sıfır Atık Proje Dosyası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği almak üzere geri kazanılabilir atık konteyneri, mobil atık getirme merkezi ve hidrolik sıkıştırmalı atık toplama aracının oluşturduğu ihtiyaçlar listesinin yaklaşık maliyeti Bakanlık onayına sunulmuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün başvurusunun 800.000,00-TL tutarındaki kısmının çöp toplama aracı alınmak üzere onaylanması ile başlayan araç satın alma süreci sonucunu vererek araç filomuza 2022 model Ford Cargo Çöp toplama kamyonu eklendi. Daha sağlıklı, öz kaynaklarını koruyan, kalkınabilen, geri dönüşebilen, çok daha temiz ve yaşanabilir bir Kemer için çalışıyoruz. Kemerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baki Yalın da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Kemer Belediyesine sağlamış oldukları hibe desteği için teşekkürlerini iletti. Yalın, “30 Kasım 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 800.000,00-TL çevre temizlik aracı hibe desteği oluru alan Kemer Belediyesi tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile başlatılan satın alma sürecinde fiyat araştırma ve bedel belirleme yazışma süreçlerinin sonuna gelindiğinde Mart ayı itibariyle çöp kamyonu satış fiyatına Kemer Belediye Başkanlığı bütçesinden eklenen 380.000,00-TL ile 2022 model çöp kamyonu Belediye araç filosuna eklendi. Ayrıca satın alma sürecinde Belediye Başkanlığımızın 2019 yılında başvurusunu yaparak almaya hak kazandığı Yatırım Teşvik Belgeleri kullanılacak. KDV istinasından faydalanılarak, Belediye araç filosuna yeni eklenen çöp kamyonu KDV ücreti ödenmeden satın alınmıştır. Projenin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Çevre Mühendisimiz Serap Minta’ya da çok teşekkür ediyorum” dedi.
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
-
İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
-
Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
-
İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
-
Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
-
İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
-
Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
-
İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi